با ظهور اینترنت در دنیای مدرن همه چیز به یک باره تغییر کرد، سمت و سوی ارتباطات عوض شد و مسیر زندگی افراد نیز در این بستر قرار گرفت. اینترنت دنیای کسب و کار را هم متحول کرد و کسب و کارهای زیادی از این امکان بالقوه استفاده کردند تا خودشان را به جهانیان معرفی کنند و از این طریق خدمات و محصولاتشان را به فروش برسانند. در همین مدت اصطلاح استارتاپ Startup هم وارد دنیای کسب و کار شد. این کسب و کارهای نو کم کم جای خود را بین مردم باز کردند و تبدیل به یکی از قطبهای درآمد و سوددهی شدند. اما استارتاپ چیست؟ و اصولا یک استارتاپ موفق چه ویژگیهایی دارد؟ تا انتها با ما همراه باشید تا رازهای ایجاد کسب و کار موفق و پربازده را یاد بگیرید و تازه یک خبر خوب هم برای شما داریم.
استارتاپ چیست؟
نشریهی فوربس در سال ۲۰۱۳ مطلبی منتشر کرد و یک تعریف جالب از استارتاپ ارائه داد:
«استارتاپ یک کمپانی یا شرکت است که در جهت حل یک مشکل تلاش میکند، در حالی که راهحلی که دارند قطعی نیست و موفقیت آنها نیز تضمین شده نیست»
ناامید کننده است. نه؟ این جمله را Neil Blumenthal موسس برند Warby Parker گفته است. واربی پارکر را چند جوان دانشجو در سالهای دانشجوییشان راهاندازی کردند و هدفشان این بود که به هر نحو که شده قیمت عینک را پایین بیاورند و دسترسی مردم را به عینکهای مختلف راحتتر کنند. آنها هیچ راهحلی برای این کار نداشتند اما شروع به کار کردند و بعد از یک سال تحقیق و کار و تلاش توانستند یک فروشگاه آنلاین فروش عینک راهاندازی کنند. قیمتهای این فروشگاه به طرز عجیبی از همه جا کمتر بود و سبک فروششان نیز متفاوتتر بود. واربی پارکر در حال حاضر ارزشی میلیارد دلاری دارد و شناخته شده ترین برند تولید و عرضهی عینک است.
در لغتنامهی مریام وبستر استارتاپ به این شکل تعریف شده است: عمل انجام یا راهاندازی یک حرکت و یا فعالیت تازه. اما از همهی اینها که بگذریم و وارد فرهنگ عامه شویم میتوان استارتاپ را ایجاد کسب و کار تازه و نوپا برای تمرکز بر روی حل یک مشکل تعریف کرد. البته که این تمام ماجرا نیست. یک کمپانی ۵ ساله هم میتواند یک استارتاپ باشد و هیچگاه نمیتوان لفظ استارتاپ را صرفا برای کسب و کارهای نو به کار برد. در نظر داشته باشید که ایجاد کسب و کار نوپا همیشه به معنای استارتاپ نیست. احداث یک رستوران استارتاپ نیست. ایجاد یک تعمیرگاه ماشین معمولی استارتاپ نیست. استارتاپها ممکن است تا مدتها بعد از شروع فعالیتشان هیچ درآمدی نداشته باشند و حتی بدون اینکه به مرحله درآمدزایی برسند شکست بخورند. اما چگونه میتوان در راه اندازی استارتاپ موفق بود؟
قبل از راه اندازی استارتاپ باید با روح استارتاپ و کارآفرینی آشنا شوید و اصول آن را یاد بگیرید.
راه اندازی استارتاپ موفق با تمام قوا
همین الان شروع کنید و یک هواپیما بسازید. آیا با دانش و امکاناتی که دارید میتوانید این کار را انجام دهید؟ کسب و کار هم همینطور است تا زمانی که الفبای آن را یاد نگیرید نمیتوانید کاری از پیش ببرید.
با اینکه استارتاپ یک نوآوری بدیع است و با خلاقیت درگیر است اما شما تا زمانی که دانش لازم را نداشته باشید نمیتوانید خلاقیت متناسب با آن نیز از خود نشان دهید. میدانید چیست؟ در کپسول صوتی نوپای ناب اریک رایز به نکتهی بسیار جالبی اشاره شده است. اینکه شما برای راه اندازی استارتاپ هیچ راهحل قطعی برای شروع کار ندارید و صرفا ایدههایی دارید که باید آنها را ابتدا برآورد کنید و بسنجید و سپس عملی کنید. اما اگر دانش فنی لازم را نداشته باشید و اصول مربوطه را بلد نباشید نمیتوانید این ایدهها را برآورد کنید و وقت زیادی را تلف خواهید کرد.
خبر خوب ما هم همین بود. کپسول صوتی نوپای ناب اریک رایز صفر تا صد ایجاد کسب و کار و راه اندازی استارتاپ را به شما آموزش میدهد و در سیزده فصل شما را برای یک شروع طوفانی در دنیای کسب و کار آماده میکند. قرار گرفتن در فضای کاری لزوما به معنای موفقیت استارتاپ نیست. باید بدانید چگونه شروع کنید، چگونه جلو ببرید و چگونه به کار خود سرعت بدهید، چگونه اشتباهات و شکستها را مدیریت کنید و چگونه جای خود را در دنیای کسب و کارهای نو و مدرن باز کنید.
اصول راهاندازی یک استارتاپ موفق و پربازده
مدیریت حرف اول را میزند. در همهجا، از زندگی شخصی گرفته تا زندگی کاری، مدیریت یک اصل اساسی است و در یک استارتاپ چگونگی مدیریت و پیشبرد اهداف از این طریق بسیار ضروری و مهم است. در کپسول صوتی نوپای ناب سه اصل اساسی برای ایجاد کسب و کار موفق آورده شده است:
- چشمانداز
- هدایت
- شتاب
بیایید با هم سفری در مسیر ایجاد کسب و کار نوپا و خلاقانه داشته باشیم و ببینیم چگونه میتوان به بهترین نحو ممکن یک استارتاپ را راهاندازی کرد و جلو برد و موفق شد.
چشم انداز: شما موفق خواهید شد.
فرقی نمیکند، یک استارتاپ عمرانی هستید یا در حوزه الکترونیک کار میکنید و یا یک فروشگاه اینترنتی دارید، ایدهها همیشه وجود دارند و شما باید این ایدهها را در بستر آیندهی پیش رو آنالیز کنید. اول باید بدانید قرار است دقیقا چه کسب و کاری راهاندازی کنید و چه هدفی را دنبال میکنید. داشتن هدف به شما انگیزه میدهد. علاوه بر انگیزه به شما مسیر را هم نشان میدهد.
چشمانداز شما در حقیقت هدفی است که دارید. اما آیا این هدف دستیافتنی است؟ آیا شما میتوانید همین الان یک استارتاپ برای فروش تجهیزات سفینههای فضایی راهاندازی کنید؟ پس باید هدف شما هم به درستی سنجیده شود و مطابق با شرایط شما و مکان زندگی و بودجه و امکاناتتان هدفگذاری کنید.
برایان کلارک موسس کپیبلاگر میگوید: هدف چیزی است که وقتی به آن فکر میکنید و یا اسم آن به گوش شما میخورد ناخودآگاه قلبتان با سرعت بیشتری بزند و رویایی در ذهنتان جرقه بزند. حالا از شما میپرسیم هدف شما چیست؟
در کپسول صوتی اریک رایز شما با تعریف کسب و کار آشنا خواهید شد و متدولوژی و روششناسی یادگیری معتبر را خواهید شناخت و میتوانید به سنجش اهداف و ایدههای خود بپردازید. این کار برای هر استارتاپی یک ضرورت است. الفبای کار است. مثل یک بچهی کوچک که میخواهد اولین قدمهایش را بردارد و باید به دیوار و میز و وسایل دیگر تکیه کند تا کم کم راه بیفتد. مسیر کسب و کار نیز دقیقا به همین شکل است.
هدف چیزی است که وقتی به آن فکر میکنید و یا اسم آن به گوش شما می خورد
ناخودآگاه قلبتان با سرعت بیشتری بزند و رویایی در ذهنتان جرقه بزند
هدایت: شما دست به کار میشوید.
مدیریت از مرحلهی چشمانداز شروع میشود. اما در مرحلهی هدایت اوج میگیرد. در این مرحله قرار است یک محصول به فروش برسانید و یا سرویسهایی را برای مخاطبین خود ارائه کنید. مرحلهی هدایت تا حد زیادی موفقیت یا شکست یک کسب و کار را تعیین میکند. ویکتور هوگو، نویسنده و شاعر معروف میگوید: هیچ چیز به اندازهی ایدهای که وقت اجرا کردنش رسیده قدرتمند نیست.
پس صرف ایده و چشمانداز برای شروع کافی نیست. شما باید دست به کار شوید. اشتیاق شما در کار کردن و اجرایی کردن ایدههاست که مرحلهی هدایت را شکل میدهد. هدایت کردن یک ایده با بهترین کارکرد ممکن. ممکن است در این مسیر مجبور به انجام کارهای کسلکنندهای شوید، ممکن است کارهایی سخت و فرسایشی انجام دهید که انرژی زیادی از شما و تیم شما بگیرند اما همچنان باید اصول را یاد بگیرید. اگر مطابق اصول در این مرحله عمل کنید زحمتهای شما به باد نخواهد رفت.
اریک رایز در کپسول صوتی نوپای ناب یک حلقهی بازخورد (ساختن – اندازهگیری – یادگیری) را معرفی میکند که باعث میشود مسیر برای شما لذتبخشتر شود چون در هر مرحله میتوانید میزان پیشرفت خود را محک بزنید و اثر کارهایی که انجام دادهاید را ببینید. با این حال شما باید یاد بگیرید چگونه درست تصمیم بگیرید و تصمیماتتان را در یک مسیر درست عملی کنید و نتایج آن را بررسی کنید. توجه داشته باشید که در یک استارتاپ یادگیری هیچوقت متوقف نمیشود. باید هر چیزی که برای پیشبرد اهداف خود نیاز دارید را یاد بگیرید. از تکنیکهای مدیریت گرفته تا روشهای بازاریابی و تولید محصول، همه و همه باید مهندسی شده و با تفکر قبلی و به قولی برنامهریزی شده جلو روند تا نتیجهی آن نیز مطابق با برنامهها باشد. در ضمن شما باید افراد را هم شناسایی کنید و تخصصهای موردنیاز خود را در مجموعه داشته باشید تا از ایدههای آنها نیز برای هدایت بهتر مجموعه استفاده کنید.
شما در این مرحله کم کم وارد بازار کار میشوید و خدمات یا محصولات خود را عرضه میکنید. هیچ محصولی در ابتدای کار بیعیب و نقص نیست و بزرگترین شرکتهای دنیا هم در ابتدای کار خود نواقص زیادی داشتند. نه تنها در ابتدای کار بلکه در ادامهی کار نیز بسیاری از شرکتها با شکست مواجه شدند کافیست شکستی که مایکروسافت در عرضهی ویندوز ویستا خورد را نگاه کنید. اما آیا مایکروسافت متوقف شد؟ خیر.
تولید محصول حداقلی و روشهای عرضه و بهینهسازی مداوم چیزی است که در کپسول صوتی نوپای ناب یاد خواهید گرفت. ایجاد کسب و کار و شروع درآمدزایی با عرضهی اولین محصولات و خدمات ارائه میشود و در ادامه این محصولات بهتر و بهتر میشوند تا به نتیجهی مطلوب برسند.
شتاب: شما پیشرفت خواهید کرد.

دنیای مدرن دنیای سرعت است و اگر یک ذره عقب بمانید رسیدن به کورس رقابت سختتر و سختتر میشود پس باید یاد بگیرید چگونه سرعتتان را افزایش دهید و شتاب بگیرید. باید تکنیکهای شتابگیری را یاد بگیرید و بدانید چگونه با تکیه بر مزیتهای خود یک کسب و کار نوپا را با شتابی مناسب جلو ببرید.
همه چیز به سیستم مجموعهای که تشکیل میدهید بستگی دارد. تقسیمبندی وظایف، طراحی سازمانی و مواردی از این دست که به مدیریت صحیح مجموعه بستگی دارد میتواند در شتابگیری سیستم بسیار موثر باشد. اگر شتاب نگیرید رقبای شما از شما جلو خواهند زد. این یک امر بدیهی است. در کپسول صوتی نوپای ناب شما یاد خواهید گرفت چگونه سرعت خود را افزایش دهید. استراتژیها و تکنیکهای جدیدی که هیچ جایی ندیدهاید برای شما در این مجموعهی صوتی ۱۶۰ دقیقهای گردآوری شدهاند. از دستهبندی و تقسیم وظایف گرفته تا طراحی سازمانی و نحوهی بهینهسازی محصولات و وارد کردن ایدههای تازه در مجموعه و کسب و کار نیازمند یادگیری اولیه است و سعی و خطا در این مرحله اصلا پیشنهاد نمیشود. هر خطایی سرعت شما را کاهش میدهد و ممکن است شتابی منفی به شما بدهد.
۲۰ شیوه امتحانشده برای موفقیت یک استارتاپ
اجازه بدهید مجددا به نشریهی معتبر فوربس برگردیم و چند اصل و شیوهی مهم در موفقیت استارتاپها را مرور کنیم. مسلما تشریح و بررسی این موارد یک کتاب چند جلدی میشود و ما تیتروار به آن خواهیم پرداخت.
- نیازهای واقعی را بشناسید و راهحلهایی واقعی برای آن پیدا کنید.
- رهبری و مدیریت تیم مهمتر از هر چیزی است.
- یک تیم و مجموعهی هماهنگ و یکدل بسازید.
- یاد بگیرید و مواردی را برای یادگیری نیاز دارید را آماده کنید.
- یک فرهنگ جمعی در موسسه و مجموعهی خود برقرار کنید و مطابق آن عمل کنید.
- خود را یک نهاد کاری و یک کسب و کار بدانید و با کسب و کارهای مختلف در حوزهی خود آشنا شوید و با آنها ارتباط برقرار کنید.
- قرارداد ببندید. قراردادها میتوانند در مشکلات حقوقی تا حد زیادی مشکلات شما را حل کنند.
- با ایدههای خود محتاطانه برخورد کنید. برخورد هیجانی اصلا مناسب فضای کسب و کار نیست.
- مالکیت معنوی مجموعه را برای تمام اعضا به وجود بیاورید. این کار باعث میشود تا تمام اعضای مجموعه یکدل و هماهنگ کار کنند.
- برای موفقیت برنامه بریزید و در جهت آن و رسیدن به موفقیت تلاش کنید.
- از رقابت نترسید. شما هیچگاه تنها کمپانی موجود در حوزهی کاری خود نخواهید بود و حتی اگر اولین کمپانی هم باشید رقبای شما بعدا ظاهر میشوند.
- یک نقشهی راه بسازید. اگر مسیر خود را تعیین کنید راحتتر میتوانید با مشکلاتی که در سر راه شما حضور دارند مقابله کنید.
- تخصصی کار کنید. تخصص و حرفهای بودن کارایی شما را تعیین میکند.
- محتوا تولید کنید. در عصر اینترنت اگر میخواهید دیده شوید باید مخاطبان خود را با محتوایی نظیر عکسها، ویدیوها و پادکستها و … درگیر کنید.
- روابط حرفهای بسازید و هر جایی که لازم باشد با افراد و یا مجموعههای دیگر همکاری کنید.
- در هر موردی سوال بپرسید. ایدههای جدید از دل سوالها ایجاد میشوند و سوالات میتوانند مشکلات شما را حل کنند.
- آرام شروع کنید و آرام پیشرفت کنید تا نتیجه بگیرید.
- برای جذب سرمایه صبور باشید. اگر در کار خود حرفهای و قدرتمند باشید سرمایهگذارها شما را پیدا خواهند کرد.
- یادداشت بردارید. اگر مراحل کاری خود و یا شکستها و موفقیتهای خود را مکتوب داشته باشید و هر از گاهی مطالعه کنید هیچگاه اشتباهات خود را تکرار نخواهید کرد.
- لذت ببرید.
این موارد هر کدام میتوانند سرفصل یک کتاب در حوزهی استارتاپ و ایجاد کسب و کار باشند و شاید توضیح کامل آنها یک کتاب ۱۰ جلدی شود. اما جای نگرانی نیست.

نیازی نیست ۱۰ جلد کتاب بخوانید. کافیست کپسول صوتی نوپای ناب را دانلود کنید و گوش بدهید. وقت زیادی از شما نخواهد گرفت و از صفر تا صد ایجاد کسب و کار و مدیریت آن را در یک دورهی جامع یاد بگیرید. این محصول حاصل سالها تجربهی ارزشمند اریک رایز در شرکتها و استارتاپهای موفق میباشد که توسط تیم کپسول انرژی برای اولین بار به زبان فارسی در اختیار شما قرار گرفته است.
اگر در آغار راه کارآفرینی هستید، یا از مرحلهی ایجاد کسب و کار گذشتهاید اما نتیجهی مناسبی نمیگیرید و یا میخواهید سبک و تفکر جدید مدیریت را برای رونق و گسترش کسب و کار خود به کار ببندید این کپسول صوتی راهنمای جامع و مسیر و نقشهی شما برای این کار خواهد بود.
کپسول صوتی نوپای ناب مانند سایر دورههای دیگر صرفا اصول خشک و شناخته شدهی استارتاپها را تکرار نمیکند. ارائهِی خلاقانهی آن و روشها و متدها و استراتژیهای جالب آن و همچنین نکات تجربی که در هیچ جای دیگری پیدا نخواهید کرد مزیت این کپسول صوتی نسبت به سایر پادکستها و دورههای مشابه آن است. شما قرار است در طول این دوره لذت ببرید و در عین حال یاد بگیرید. کمربندهای خود را ببندید چون قرار است شتاب را تجربه کنید.
جمع بندی
عصر حاضر، عصر استارتاپها و کسب و کارهای نوپا است و این کسب و کارهای نو روشهای جدید مدیریت و استراتژیهای نوین را طلب میکنند. اگر میخواهید بی گدار به آب بزنید باید بدانید که ممکن است تمساحها و مارهای ناشناختهای در مسیر شما باشند که در برخی مواقع خطرناکتر از بقیه هستند. اما اگر با اصول و یا تجربه و یادگیری قدم در این راه بگذارید نه تنها از شر تمساحها در امان میمانید بلکه ماهیهای خوبی هم شکار میکنید.
حالا این اصول و تجربه و روشهای نوین مدیریت و راهاندازی استارتاپها را از کجا یاد خواهید گرفت؟ خبر خوب ما را که فراموش نکردهاید. کپسول صوتی نوپای ناب اریک رایز هدیهی ما به شما برای لذت بردن از این مسیر و موفقیت شما است.
مقاله عالی بود
مرسی از دقت تولید محتوا در حوزه استارتاپ