مهارتهای مذاکرهِ خود را تقویت کنید و به یک مدیر و رهبر قدرتمند در کسب و کار خود بدل شوید. هر مهارتی یادگرفتنی است. کافیست راه صحیح یاد گرفتن آن را بیاموزید. اما مذاکره چگونه میتواند وضعیت و حالت درونی و بیرونی شما را تحت تاثیر قرار دهد؟ چه فاکتورهایی یک مذاکره حرفهای و اصولی را رقم میزنند؟ و در نهایت چگونه میتوان به بالاترین میزان مهارت در مذاکره رسید؟ بیایید به این سوالها پاسخ دهیم. در این مقاله ابتدا به تعریف مذاکره خواهیم پرداخت. سپس روشها و تاکتیکها و فنون مذاکره را بررسی خواهیم کرد و راهحلهایی عملی برای مذاکرهای حرفهای و تخصصی به شما یاد خواهیم داد.
مذاکره چیست؟
در یک تعریف ساده مذاکره به معنای حل اختلافات و تفاوتها برای رسیدن به بهترین نتیجه است. در حقیقت مذاکره فرایندی است که در آن بدون جروبحث و مرافعه بتوان به سازش و یا توافقی نهایی رسید. افراد تمایل دارند در هر اختلاف یا مباحثهای بهترین نتیجه را در موقعیت و شرایط فعلی خود کسب کنند و ارتباطات قوی و سازنده نتیجهای حرف اول را در این زمینه میزند.
یادگیری اصول مذاکره یک ضرورت است. چه در یک موقعیت شخصی برای حل مشکلات شخصی و چه در یک موقعیت کاری معجزه میکند. میتوان گفت مذاکره یک روش است. روشی که شما و طرف مقابلتان به وسیلهِی آن به دنبال کسب منافع مشترک هستید. این منافع میتوانند جهتدهی کاری و یا شخصی شما را کاملا تحت تاثیر قرار دهند و نتیجه را به طور کامل تغییر دهد.
انواع خاصی از مذاکره در شرایط مختلفی استفاده میشود: رویدادهای بینالمللی، مجلس و سیستمهای دولتی، مذاکره در حوزهی صنعت و کسب و کار و مذاکرات شخصی شناخته شدهترین انواع این مذاکرات هستند. در هر حال، مهارتها و اصول مذاکره قابل یادگیری هستند. مهمتر از آن میتوانید با تمرین و تلاش این مهارتها را در حوزهی وسیعی از فعالیتهای روزانه و کاری خود اعمال کنید و از معجزهی آن بهره ببرید. مهارتها و فنون مذاکره به شما کمک میکند مشکلات و چالشهای پیش روی خود را حل و فصل کنید، درهای تازهای را به روی خود باز کنید و دوستان و روابط هیجانانگیزی برای خود رقم بزنید.با عوامل مهم و تاثیرگذار در یک مذاکره آشنا شوید.
با عوامل مهم و تاثیرگذار در یک مذاکره آشنا شوید.
«علت بینتیجه ماندن بیش از ۹۵ درصد معاملات پرسود، نداشتن مهارتهای مذاکره است.»
این جمله را برایان تریسی گفته است. همهی ما برایان تریسی را میشناسیم. کتابها و دورههای آموزشیاش تقریبا در جای جای جهان جزو پرفروشترینهاست و افراد زیادی در جهان با خواندن کتابهایش دنیای خود را تغییر دادهاند. برایان تریسی مذاکره را یک بازی میداند. یک سرگرمی برای بهتر دیده شدن و بهتر نتیجه گرفتن.
حالا بیایید با فاکتورها و عوامل موثر در یک مذاکره از زبان برایان تریسی آشنا شویم:
۱.قدرت
انسان مختار است. میتواند هر کاری را انجام دهد. در جریان مذاکره اگر قدرت اختیار و اقتدار نداشته باشید امتیازات زیادی را از دست میدهید. قدرت قدرت میآورد. وقتی با قدرت جلو بروید قدرتمندانه نتیجه میگیرید.
۲.اعتبار
وقتی شما در یک جمع صحبت میکنید یکی از پرسشهایی که حاضرین همیشه از خودشان میپرسند این است که آیا میتوانند به حرفها، نظرات و پیشنهادات شما اعتماد کنند؟ پس باید به نحوی اعتبار کسب کنید. این اعتبار ناشی از تخصص، آگاهی و روابط و قدرت شماست.
۳.دادهها
هر چه دادهها و اطلاعات شما از موضوع موردبحث کاملتر و جامعتر باشد نتایج بهتری حاصل میشود. اگر دادههای شما مستند باشند و همراه با آمارها و جدولها ارائه شوند مسلما تاثیرگذاری آن بیشتر است. ساده است. باید با توپ پر پای میز مذاکره بروید و شرایط احتمالی را به طور کامل در ذهن خود بررسی کنید.
۴.زمان
چارچوب زمانی مشخص و بدور از هرگونه عجله و یا وقت کشی میتواند نتایج مذاکره را قابلقبولتر کند. همیشه یک طرف ماجرا سعی دارد زودتر به نتیجه برسد و اگر تمام شرایط و حالتها در مذاکرات به بحث گذاشته نشوند در ادامهی همکاری مشکلاتی پیش میآید که ممکن است حتی با مذاکره هم قابل حل نباشد. زمان بگذارید. جلسات مختلفی را برای مذاکره در نظر بگیرید و عجله نکنید.
۵.کنترل احساسی
انسانها بر خلاف ماشینها صرفا منطق ندارد و احساسات نیز در تمام لحظههای زندگی او حضور دارند. مخصوصا در هنگام مذاکره که پای روابط انسانی به میان میآید. احساس خشم، عصبانیت، استرس، ناخوشی، رضایت، شعف، احساسات وسواسی و مواردی از این دست آفت یک مذاکره هستند. این احساسات باید در مذاکره کنترل شوند. البته تا حد قابل قبولی میتوانید از این احساسات بهره ببرید اما در مذاکرات منطق باید همیشه بر احساس غالب باشد.
۶.ارتباطات
ارتباطات انسانی و نحوهی مدیریت کردن و کنترل آنها از مباحث مهم فنون مذاکره میباشد. هنگام مذاکره ایدهها، نگرشها و احساسات و دیدگاههای خاصی بیان میشوند. اگر ارتباطات موثر نظیر توضیح دادن، دلیل آوردن، درخواست کردن، توافق کردن، قانع کردن و حتی ساکت ماندن و … در وقت مناسب آن به کار گرفته شود مذاکره به بار خواهد نشست. در غیر این صورت ممکن است مذاکرهای کسل کننده و بینتیجه را تجربه کنید.
یک مذاکرهکننده حرفهای در مرحلهای اول یک شنوندهی حرفهای است.
دوست داشتیم این فاکتور مهم را جداگانه بیاوریم چرا که برایان تریسی هم در کپسول صوتی اصول مذاکره اهمیت ویژهای به این موضوع داده است. بشنوید و بشنوید و باز هم بشنوید. هر چه طرف مقابل شما بتواند دادهها و نگرشهایش را در اختیار شما قرار دهد به نفع شماست. شما قرار نیست از این دادهها سوءاستفاده کنید. شما از این دادهها کمک میگیرید که مذاکره را در مسیر درست جلو ببرید.
یکی از دلایلی که اغلب مذاکرات به نتیجه نمیرسند این است که طرفین مذاکره نمیتوانند با اهداف و نگرشهای یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اگر چشم و گوش بسته باشید و به نگرشها و دیدگاههای طرف مقابل خود توجهی نداشته باشید حتی اگر مذاکره به نتیجه برسد هم چندان جالب توجه نخواهد شد.
اگر خوب بشنوید خوب هم میتوانید صحبت کنید و قضایا و مسائل را از دیدگاه طرف مقابلتان هم در نظر میگیرید، مواضع ضعف و قدرت خودتان را بهتر خواهید شناخت و قدرت بیشتری پیدا خواهید کرد. سوءتفاهمات کمتری هم پیش میآید و مذاکره مسیری منطقی و بدون دردسر را پیش خواهد گرفت. مسلما وقتی به طرف مقابل خود گوش میدهید و حرفهای او را با دقت و توجه دنبال میکنید نوعی حس احترام و توجه نیز در طرف مقابل برانگیخته میشود. در نتیجه او هم نسبت به حرفها و دیدگاههای شما چنین واکنشی نشان میدهد.
استراتژی مذاکره یا خلق ارزشها
آفرینشگری یک هنر است. چگونه میتوانید در مسیر مذاکره دست به آفرینش بزنید؟ خلق ارزشها چیزی است که شما به آن نیاز دارید. چگونه میتوانید یک ارزش خلق کنید؟
چند مثالی که همیشه در این زمینه آورده میشوند عبارتند از:
- کیک را عادلانه تقسیم کنید: ارزشی که شما بر پایهی اشتراک و منفعترسانی به خود و طرف دیگر مذاکره خلق میکنید ماندگارتر از سایر ارزشها هستند. پیشنهاداتی که در همان ابتدای کار میدهید اگر بر پایهی تقسیم عادلانهی کیک باشد تاثیرگذارتر است.
- جایگزین داشته باشید: همیشه سعی کنید برای پیشنهادات خود جایگزین داشته باشید. پیشنهادات جایگزین تنها زمانی میتوانند کارکرد موثری داشته باشند که در زمینهی کاری خود تخصص و دانش کافی داشته باشید تا بتوانید ایدهها و پیشنهادات مختلفی را مطرح کنید. پس مجددا باید بگوییم با توپ پر به میدان بروید.
- احترام خلق کنید: ارزشهای اخلاقی در کسب و کار و تجارت و یا در روابط شخصی حرف اول را میزنند. اگر مذاکرات شما در همان ابتدای کار بر پایهی احترام متقابل شکل بگیرد دیدگاههای شما راحتتر رد و بدل میشود و مذاکرات در مسیری صادقانه و به دور از هر گونه شک و شبهه جلو خواهد رفت.
جبران کنید: جبران خسارت به طرف مقابل میتواند همیشه ارزشافرین است. اگر طرف مقابل شما در موضع نیاز قرار دارد به او فشار نیاورید. اگر فکر میکنید با چند پیشنهاد میتوانید مشکلات آنها را حل کنید و یا ایدهای کاری به آنها بدهید نباید دریغ کنید. این کار هزینهای برای شما ندارد ولی میتواند مسیر کاری طرف مقابل شما را عوض کند و نظر آنها نیز نسبت به شما با احترام و محتاطانه خواهد بود.
کپسول صوتی اصول مذاکره برایان تریسی
حالا بیایید شروع کنیم. از کجا؟ کپسول صوتی اصول مذاکره کاری از یک اسطوره در زمینهی مهارتهای شخصی است. یعنی برایان تریسی. این کپسول صوتی هدیهای از تیم کپسول انرژی برای تمام افرادی است که دوست دارند مسیر کاری خود را تغییر دهند و دیدگاه خود را به مذاکره عوض کنند.
برایان تریسی خود یک رهبر است. از سال ۱۹۸۴ تا الان به تالیف کتاب و نویسندگی و برگذاری جلسات و سمینارها میپردازد و در زمینهی رهبری، فروش، مذاکره، استراتژی و مدیریت به کسب و کارها و افراد مختلف مشاوره میدهد. حالا شما این فرصت را دارید که به زبان فارسی از یکی از بهترین کتابهای صوتی او که در ۸ بخش تهیه شده است استفاده کنید. هیجان انگیز است نه؟
کپسول صوتی اصول مذاکره برای کسانی کاربرد دارد که دوست دارند نگاهشان را به ارتباطات عوض کنند. افرادی که به دنبال خلق ارزشها هستند. افرادی که تمایل دارند با قدرت گفتار و کلام کسب و کار خود را متحول کنند و روابطی تازه و با رنگ و بویی تازهتر داشته باشند. سخت نیست. همهی این موارد در یک کتاب صوتی یک ساعته جمع شده است. کافیست همین الان دانلود کنید و گوش بدهید.
کپسول صوتی اصول مذاکره برای کسانی کاربرد دارد که دوست دارند نگاهشان را به ارتباطات عوض کنند. افرادی که به دنبال خلق ارزشها هستند. افرادی که تمایل دارند با قدرت گفتار و کلام کسب و کار خود را متحول کنند و روابطی تازه و با رنگ و بویی تازهتر داشته باشند. سخت نیست. همهی این موارد در یک کتاب صوتی یک ساعته جمع شده است. کافیست همین الان دانلود کنید و گوش بدهید.
جمع بندی
ا مذاکره یک هنر است. اما برایان تریسی اعتقاد دارد که مذاکره در وهلهی اول یک بازی و سرگرمی است و بعد از آن یک هنر است. نقاشیهای بچهها را دیدهاید که با چه عشق و شور و اشتیاقی نهایت خلاقیت و نبوغ خود را در آن به کار میبندند؟ مذاکره و ارتباطات هم به همین شکل است. اگر الفبا، اصول و فنون مذاکره را یاد بگیرید میتوانید با شور و اشتیاق و تمرین به نهایت مهارت در این زمینه برسید. به نظر شما بهترین راه برای یادگیری و تقویت فنون مذاکره چیست؟